Brf Adjunkten 4
  • Logga in
Glömt lösenordet?
Kontakta styrelsen om du saknar föreningens gemensamma inloggning.
  • Hem
  • Nyheter
  • Om Brf Adjunkten 4
    • Förvaltning
    • Parkeringsregler
    • Regler och praktisk information
    • Stadgar
    • Styrelsen
    • Årsredovisningar
  • Medlemssidor
  • Felanmälan
  • Kontakt
  • Förvaltning
  • Parkeringsregler
  • Regler och praktisk information
  • Stadgar
  • Styrelsen
  • Årsredovisningar
  1. Hem
  2. » Om Brf Adjunkten 4
  3. » Regler och praktisk information

Regler och praktisk information

Andrahandsupplåtelse

Styrelsen ska meddelas och godkänna eventuell uthyrning av lägenhet.

Brandsäkerhet

Varje lägenhet ska en egen brandvarnare. Därutöver finns tre brandvarnare placerade på tredje våningen i trapphus 21 och 23 samt i gången utanför tvättstugan. En pulverbrandsläckare finns i källaren, trapphus 21, monterad utanför dörren till tvättstugan.

Elektricitet

Varje lägenhet ansvarar för sin egen elförbrukning och kan fritt välja elleverantör. Medlemmen ansvarar för proppskåp/jordfelsbrytare och elektriska installationer inklusive ledningar i lägenheten.

Fastighetsjour

Föreningen har avtal med Recover (fd Relita) som innebär att vi har tillgång till fastighetsjour dygnet runt.

Syftet är att det ska finnas tillgång till utryckning vid akuta händelser. Det kan tex. röra sig om akuta vattenläckor, elavbrott i huset etc. Förutom händelser i allmänna utrymmen kan det även röra sig om en vattenläcka i den egna lägenheten, eller i en annan lägenhet där ägaren är bortrest. Det gäller alltså sådant som inte kan anstå till nästa dag (d.v.s. inte sådant som trasiga tvättmaskiner etc.).

Om en händelse inträffar som behöver åtgärdas akut ringer man journumret nedan (numret finns också uppsatt vid anslagstavlorna i respektive trappuppgång). Om man vill kan man kontakta någon i styrelsen innan man ringer. Det är dock inget krav vid händelser som måste åtgärdas snabbt.

Huvudregeln är att utryckning som gäller händelser som ligger inom föreningens ansvarsområden betalar föreningen för och händelser som ligger inom bostadrättsinnehavares ansvarsområde betalar aktuell innehavare för. Om vattnet sprutar är det dock bättre att ringa än att fundera på vems ansvar det är. Det blir garanterat dyrare att vänta, oavsett vem som betalar.

Relita har många tjänster att erbjuda och det är även möjligt att anlita dem privat för arbete i lägenheterna. Det åligger då bostadsrättsinnehavaren att upplysa Relita om att hen skall faktureras och inte föreningen.

Relita Fastighetsjour
Felanmälan dygnet runt: 0771-103 500

Försäkring

Som boende i bostadsrätt behöver du ett bostadsrättstillägg till din hemförsäkring. Skälet är att du är underhållsansvarig för ytskikt samt fast inredning (vitvaror, sanitetsgods). En vanlig hemförsäkring gäller inte för detta utan enbart lös egendom.

Förändring av lägenheten

Medlemmar har rätt att genomföra förändringar i lägenheten. För väsentliga förändringar krävs enligt stadgarna tillstånd av styrelsen. Som väsentlig förändring räknas förändringar som kräver bygglov, berör bärande konstruktioner eller innebär ändring av ledning för vatten, värme, avlopp eller el.

Hushållssopor

Hushållssopor hämtas en gång i veckan. Glas, tidningar, jord, batterier, målarfärg och andra miljöfarliga sopor får inte slängas i containrarna. För grovsopor och trädgårdsavfall hänvisar vi till återvinningsstation.

Källaren

Dörrar till källare ska hållas stängda för att minska stöldrisken samt av brandsäkerhetsskäl. För att skydda och minska onödigt slitage på våra nya (2014) yttertrappor, ska barnvagnar eller pirra dras in och ut via källardörren..

Montering av föremål på utsida

Det är förbjudet att utan styrelsens godkännande montera föremål på husets utsida, dvs fasad, balkonger och ytterfönster. Detta för att ej åsamka skador på husets utsidor, som är vår gemensamma egendom, men även för att bevara ett likvärdigt utseende på husets utsida.

Parkering

På gården finns nio parkeringsplatser. Från och med den 1 juli 2019 är parkering på gården avgiftsbelagd och kräver parkeringstillstånd från styrelsen. Läs mer kring parkering under fliken Parkeringsregler.

Föreningen har ett avtal med parkeringsbolaget Apcoa som bevakar att inga obehöriga bilar står på gården. Det är viktigt att du har ditt parkeringstillstånd synligt i framrutan när du parkerar, annars riskerar du p-böter! 

Snickarbod

I snickarboden kan du fixa med sådant som du inte vill fixa med i lägenheten, till exempel måla, såga och limma. Snickarboden tidsbokas inte men om du har ett lite längre pågående projekt, sätt gärna upp en lapp till de boende och meddela när du planerar vara klar. Tänk på att där kan finnas brandfarliga vätskor mm, så håll barnen under uppsikt om ni vistas i snickarboden! Efter avslutat arbete ska snickarboden städas.

Städning

Städning av de gemensamma utrymmen hjälps vi åt med. Städschemat sitter på anslagstavlan i trapphusen. Varje hushåll har fyra städveckor per år – två veckor per tillfälle.

Under de två städveckorna ska:

  • Båda trapphusen sopas och våttorkas en gång

  • Källarutrymmen med målat golv sopas och våttorkas en gång

  • Blommor i trapphusen vattnas vid behov

  • Yttertrappor sopas eller skottas vid behov

  • Glöm inte att skriva dina signatur på listan i trapphuset när du har städat klart samt att lämna städlappen till nästa hushåll på listan

Städtillbehör finns i skåpet i snickarboden.

TV och data

Tele2:s grundutbud ingår i avgiften. Fler TV-kanaler samt bredband via koaxialuttaget kan beställas från Tele2. Såväl TV som bredband och telefoni kan dessutom beställas via IP-only som levererar via det öppna fibernätet (anslutningsdosan i hallen). Information om hur du beställer fibertjänster finns här. Information finns också på IP-onlys hemsida, där du beställer tjänsterna.

Tvättstugan

I tvättstugan finns två tvättmaskiner, ett torskskåp samt en torktumlare. Tvättid bokas på bokningslistan som sitter på tvättstugans dörr. Tiden du kan utnyttja är 8-12, 12-16 och 16-21. Om du inte kommer utnyttja tiden stryker du över den. Om du planerar att börjar senare, ange när du tänker börja tvätta. Det är OK att ta över tvättid som 1 ½ timme efter utsatt starttid ännu inte utnyttjats. Städning efter avslutad tvättid: torka bort överblivet tvättmedel ur tvättmaskinerna, töm luddfiltret i torktumlaren och i torkskåpet samt torka ur torkskåpet. Dammsug och våttorka golvet.

Uteplats 

Vid husgaveln mot gatan är det sommartid uteplats med trädgårdsmöbler. Föreningen har också en grill som förvaras i föreningens förråd som det är fritt fram att använda. Du tar själv med kol och tändvätska samt säkerställer att grillen alltid är under uppsikt när du grillar samt är helt släckt när du går.

Värme och ventilation

Fastigheten ventileras genom självdrag. Det är därför viktigt att alla till- och frånluftsventiler hålls öppna. Det är inte tillåtet att ansluta köksfläktar till ventilationssystemet. För att uppvärmningen ska fungera optimalt behöver elementen ventlieras minst en gg/år.

Viktig information om WC-fönster

Boende är skyldiga att skydda WC-fönstret från väta på insidan. Det vanligaste är att duschen finns i anslutning till fönstret, och det är stor risk för utvändiga, allvarliga och kostsamma skador om denna regel inte följs. För att inte tala om de invändiga som kan bli en följd av att fönster och karmar utsätts för väta.

Vårstädning

I samband med årsstämman på våren arrangerar vi även en vårstädning i huset och på gården. Under vårstädningen brukar vi göra följande: olja ytterdörrar och utemöbler, vid behov göra enklare reparationer, plantera blommor samt städa alla gemensamma utrymmen. Därutöver åker vi med överblivet material till återvinningen. Kallelse till denna städdag kommer i samband med kallelsen till vårstämman. Den som inte har möjlighet att vara med under städdagen får vara beredd att vissa uppgifter sparas till henne/honom att utföra senare.

Nytt från Bostadsrätterna

Vi är medlem i Bostadsrätterna. Här ser du de två senaste artiklarna från bostadsratterna.se

  • Distansstämma eller en hybrid? – här är bästa sättet för din förening
    maj 19 Den tillfälliga lagen som ska underlätta vid stämmor under pandemin har förlängts. Vi reder ut vilka alternativ som finns till hands och kikar lite extra på den som är här för att stanna –...
  • ”Alla arbetar verkligen för föreningens bästa”
    maj 17 En aktiv valberedning, en synlig styrelse och trevliga gemensamma aktiviteter har skapat en anda av gemenskap i bostadsrättsföreningen Margretero. Att medlemmarna är engagerade märks bland annat på...
Gå till Bostadsrätterna